UA-52395193-1 Skip to content

Danas je na Trsatskoj gradini održana konferencija za medije povodom najave programa 11. Ljeta na Gradini.

 

Ljeto na Gradini :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ljeto na Gradini je tradicionalna kulturno, umjetničko, zabavna manifestacija koja se održava tijekom ljetnih mjeseci na jedinstvenom prostoru Trsatske gradine u Rijeci. Manifestacija je do sad održana deset puta i na njoj je održano više od 300 različitih programa. Od jedinstvenih tematskih manifestacija, koncertnih nastupa mnogih renomiranih glazbenika, dramskih predstava, do likovnih izložbi, filmskih projekcija, književnih večeri i edukativnih radionica.

Ljeto na Gradini u proteklih je deset godina posjetilo više od 100.000 posjetitelja, a ukupno je na Ljetu nastupilo više od 1000 različitih umjetnika, glazbenika i glumaca.

Platformu sadržaja čini originalan konceptualno tematski program koji Trsatsku gradinu promatra kroz sferu ambijentalnog prostora s jedinstvenim arhitektonskim sadržajem.

Upravo jedinstvenost prostora određuje smjer razrade konceptualnog programa koji će biti uprizoren na više jedinstvenih prostora Gradine i na taj se način očituje povezanost inovativnog i originalnog sadržaja s jedinstvom i posebnošću prostora.

Program Ljeta na Gradini počinje 02.07. i završava 03.09.2016.

 

02.07. – Otvaranje Ljeta na Gradini – “2000 svijeća na Gradini”

Naposjećenija manifestacija protekle dvije sezone Ljeta na Gradini, koja je temeljena na sjaju plamena svijeće, ambijentalnoj glazbi, instrumentalistima i performerima ove godine izlazi iz prostora Trsatske gradine. Ove će godine zbog velike posjećenosti, osim plamenom obasjanog prostora Gradine posjetitelji moći uživati i u svijećama postavljenim u cijelom prostoru parka ispred Trsatske gradine. U tom će prostoru, u suradnji s PC Grupom, biti postavljene instalacije sa svijećama, svijeće na štapovima, viseće svijeće, dekorativne svijeće, a prostor će biti dodatno oplemenjen ambijentalnom rasvjetom.

Kako bi dojam ove jedinstvene manifestacije bio potpun, za scenski nastup ove je godine zaduženo čak 15 umjetnika i performera. Na samom ulaznom prostoru posjetitelji će moći uživati u jedinstvenom zvuku gonga u izvedbi konceptualnog umjetnika Lea Oella Serafimia. Posjetitelji će najprije imati prilike prošetati parkom gdje će im se na različitim lokacijama predstaviti 10 kostimiranih performera, a nakon toga i prostorom Trsatske gradine gdje će moći uživati u u zvukovima violine u interpretaciji Anamarije Martinčić, koreografskom nastupu Ri Dancea te u jedinstvenoj vokalnoj izvedbi Dine Antonića.

 

07.07. – “Šapat vječnosti” – glazbeno plesni performans

Cijeli prostor perivoja Gospe trsatske pretvoriti će se u jedinstvenu ambijentalnu pozornicu inspiranu zborskom pjesmom i pokretom i to u izvođenju 25 umjetnika iz popularnog zbora mladih “Josip Kaplan”, 17 plesača iz jedinstvene plesne udruge Ri Dance te 4 gudača i  pianiste koji će zajedničkim umjetničkim nastupom publiku provesti kroz mističan svijeta zborske pjesme i pokreta.

“U današnjem vremenu, kada čovjek teži za materijalnim i ovozemaljskim, a novac i korist su glavni pokretači ljudskih života, zadatak i obaveza umjetnosti je da, između ostalog, p(r)obudi u ljudima zatomljenu ljudskost, toplinu i ljubav! Ona mora progovarati o vrednotama koje su zaboravljene, napuštene… poticati duhovnost, promišljanje i meditativnost. Upravo performans “Šapat vječnosti”, ne sugerirajući ni nakoji način temu, ideju, niti nudeći opipljivost, stvarnost i konkretnost, uvodi slušatelja i gledatelja u mistični svijet u kojem njegov unutarnji doživljaj postaje zbilja koja ga zaokuplja i mijenja.

I upravo “Šapat vječnosti” svojom mističnošću dotiče svakoga na jedinstven način, dajući priliku da se preispita, da osjeća, da lebdi, da voli… Upravo “Šapat vječnosti” ne nudeći odgovore zaustavlja vrijeme i otvara prostor mašti…

Kada nas nepoznati zov potakne da stanemo pred prozirni veo protkan svim našim strahovima i granicama, prstima ćemo ga nježno pomaknuti i zakoračiti u neotkriveno, očaravajuće prostranstvo. Spoznat ćemo beskonačnost gdje je kraj uvijek iznova početak, otkriti da očima nevidjljivo ne znači da uistinu ne postoji, naučiti da dotaknemo neopipljivo i da čujemo govor tišine. Tada, sve naše nemire umirit će šapat vječnosti.”

 

 

09.07. – “City 45 20 – Festival mode” – modno – scenska manifestacija 

Trsatska gradina ove će godine ugostiti treće izdanje modne manifestacije  Festival mode CITY 45 20. Neobično ime događanja u prijevodu znači GRAD RIJEKA, naime broj 45 20 označava početak koordinata grada na Rječini, grada koji je oduvijek bio poznat po multikulturalnosti i različitim stilovima te suživotu mode, kulture i umjetnosti. Upravo ova manifestacija modi pristupa kao obliku umjetnosti, a svoje će najnovije kolekcije na najljepšoj lokaciji u Rijeci predstaviti brojni dizajneri s Kvarnera, ali i cijele Hrvatske!

Sve posjetitelje ove povijesne lokacije koja donosi sadašnje modne trendove 09.07. očekuje prava modna rapsodija. Presenting corneri,  modni i beauty noviteti, modne fotografije, izložbeni primjerci,  Gradina će živjeti u duhu mode, ljepote, inovacije! Nakon najduže haljine na svijetu predstavljene prve godine, zatim haljine koje svjetli prošle godine i ove godine posjetitelje očekuje senzacija! Osim haljine iznenađenja, posebnost revije je i što će se održati na dvije etaže što je dosad jedinstveni koncept te će se se istovremeno unutar velike modne revije održavati mini revije nakita i modnih dodataka.

 

14.07. – Koncertni nastup  Mirjana Bobuš i Pape

Koncertni nastup Mirjane Bobuš – kantautorice i žene s gitarom. Na glazbenoj sceni je od 1994. kao autor svevremenske  “Zami me sobun sakamo”. MIK – u je podarila 36 pjesama od čega 18 nagrađivanih, a Melodijama Kvarnera 15 od čega 12 nagrađivanih. Izdala je 4 samostalna nosača zvuka i objavile dvije zbirke pjesama, a s pjesmom “Lantera” pobjedila je 1995. na Splitskom festivalu. Na jubilarnom 50 MIK – u osvojila je titulu Kraljice Mik – a s pobjedničom autorskom pjesmom “Molitva za te”. Nastupa vjerno sa svojom gitarom i u posljednje 3 godine sa Zoranom Papićem Papetom. Kako kaže sama:  “došla su leta i lakše je nastupati udvoje”.

 

16.07. – “Light Transformation Gradina” 

Originalna konceptualna manifestacija temeljena na svjetlosnom oplemenjivanju jedinstvenog prostora Trsatske gradine uz pomoć različitih izvora svijetla, koja Gradinu pretvaraju u prazno platno za projekciju i koja u prvi plan postavlja svjetlo kroz različite oblike i forme. U suradnji s tvrtkom GIS, manifestacija je zamišljena da se tijekom večeri na prostoru cijele Trsatske gradine projiciraju različita svijetlosna rješenja uz pomoć ambijentalne led rasvjete, kazališne rasvjete, lasera i dimnih efekata i da se na taj način oplemeni niz prepoznatljivih segmenata Trsatske gradine kao što se Mir Junaka, Rimska kula, Mala galerija, zmajevi… U drugom dijelu manifestacije posjetiteljima će se predstaviti renomirani DJ – ejevi i na taj će način rasplesati cijelu Gradinu.

 

21.07. Koncertni nastup Marko Škugor

Koncertni nastup Marka Škugora – hrvatskog Jose Carrerasa. Marko Škugor višestruko je nagrađivani pjevač iz Šibenika koji se nakon nastupa u mnogim priznatim klapama posvetio samostalnoj karijeri. Marko je bio prvi tenor “Klape s mora” koja je 2013. godine predstavljala Hrvatsku na Eurosongu u Švedskoj .

Kao samostalni izvođač Marko nastupa i na Splitskom festivalu i Festivalu dalmatinske šansone u rodnom Šibeniku. Početkom ove godine izdao je svoj prvi album “Dalmatinska vilo” koji je postao jedan od najprodavanijih u Hrvatskoj. Neki od hitova koje ima iza sebe su “Dalmatinska vilo”, “Oće duša vanka tila”, “Zlato moje”… Marku će se na pozornici Trsatske gradine pridružiti i Branko Bubica iz Klape Maslina, Sara Škugor te Voljen Grbac.

 

24.07. – To the top… party… before the end!

Večer posvećena jedinstvenom ambijentalnom prostoru oplemenjenom zanimljiivim produkcijskim i svjetlosnim elementima te glazbenom izričaju renomiranih instrumentalisa, animatora i glazbenika koji će, u sklopu službenog partyja Europskih sveučilišnih igara koje se održavaju u Rijeci i Zagrebu ugostiti i natjecatelje, osoblje i organizatore ove značajne međunarodne manifestacije. Publici će se ove večeri predstaviti organizacija House healers odnosno DJ Dado, Tony T Sax (saxophone) i MC BlackStar

 

 

30.07. – Predstava “Ritina škola” – Nataša Janjić i Marko Torjanac 

“Ritina škola” Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Glavne uloge tumače Nataša Janjić i Marko Torjanac koji su za svoje uloge nagrađeni Nagradom Fabijan Šovagović na prošlogodišnjem Festivalu glumca.

Rita je inteligentna, britka frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je profesor književnosti toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je bar tako mislio dok nije počeo predavati na večernjem tečaju… Što je znanje, što njime dobivamo… samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos…

 

01.08.- 05.08. Gradina No Limit – Dani vizualne umjetnosti i komunikacije 

Manifestacija na kojoj će u suradnji s Društvom likovnih umjetnika Rijeka sudjelovati  akademski umjetnici koji će tijekom više dana na prostoru Trsatske gradine izrađivati umjetnička djela s prigodnom tematikom. Posljednjeg dana trajanja organizirat će se otvaranje izložbe djela koja su umjetnici izradili i koje će posjetitelji Gradine u narednom periodu moći pogledati na prostoru Gradine.

 

09.08. Predstava “Đurologija” – Branko Đurić – Đuro 

Autorski hit Branka Đurića – Đure trenutno je najgledanija predstava u cijelog regiji, a i šire. Naime, ”Đurologiju” je u godinu dana od kako je premijerno izvedena u Australiji pa do sada pogledalo preko 60 000 ljudi, uključujući zemlje regije, Australiju, Kanadu, SAD i Skandinaviju, Austriju, Njemačku, Nizozemsku, Švicarsku. U svim gradovima u kojima je predstavljena, ”Đurologija” je izazvala veliki interes javnosti te se za svaki nastup tražila ulaznica više.  Sa svojim prepoznatljivim bosanskim šarmom i dugogodišnjim glumačkim iskustvom koje se posebno ogleda u kultnom projektu ”Top lista nadrealista” i ”Audicija”… ”Đurologija” donosi jednog novog, drugačijeg, a opet prepoznatljivog Đuru koji kroz 90 minuta trajanja showa izvlači ono najbolje iz svakog gledatelja te mami osmijehe na lica. Ovaj svojevrsni (anti)stand up show, kako ga i sam Đuro voli nazivati, u stvari je zbirka Đurinih razmišljanja koja na zabavan način predstavljaju sve ono što ga nasmijava, ali i nervira u današnjem životu. ”Na svakoj predstavi svi se prepoznaju u situacijama o kojima govorim. Bilo da se dotaknem jutarnjeg tuširanja ili vožnje tramvajem… na sceni demistificiram i sebe samog pa ljudima iskreno govorim kakve osjećaje imam, o čemu razmišljam, što me dekoncentrira, nervira…” kaže Đuro.

 

 

11.08. Koncertni nastup Habana Social Club 

Jedinstven koncertni nastup 11 renomiranih kubanskih glazbenika pod nazivom Habana Social Club u sklopu turneje Realmente Cuba Tour. Habana Social Club u Hrvatsku dolazi prenijeti dašak egzotične glazbe s daleke Kube, vodeći posjetitelje na jedinstveno putovanje kroz glazbu punu ritma, emocije i plesa. Kroz njihovu glazbu posjetitelji će doživjeti pravi, istinski i jedinstveni način života svakog kubanca te probuditi onaj plesni žar i ljubav prema glazbi koju taj narod živi i osjeća, unatoč uvjetima u kojima živi. Habana Social Club je nastavak legendarnog benda Buena Vista Social Cluba koji su svoje glazbeno nasljeđe ostavili u najboljim mogućim rukama.

 

17.08. – Riccardo Staraj i midnight blues band i gosti “Midnight man”

Glazbeno – scenski performans priznatog raznovrsnog konceptualnog umjetnika Riccarda Staraja te njegovog Midnight Blues benda uz gostovanje renomiranih glazbenika Tomislava Golubana, Damira Halilića Hala i Crossroad blues banda. Performans je kombinacija polupjevane poezije i bluesa, a ujedno će biti i promocija novog albuma pod nazivom “Midnight man”.

 

18.08. Gong Caravan

Glazbeni performans 30 umjetnika koji će sve posjetitelje provesti kroz mističan svijet zvuka gonga – najrezonantnijeg instrumenta pod vodstvom Don Conreaua, priznatog svjetskog umjetnika i pionira na području terapije zvukom koji kao UNICEF-ov ambasador putuje već godinama svijetom, šireći poruku mira raznovrsnim koncertima, predavanjima i performansima. Ovaj jedinstveni performans kojega izvode umjetnici iz cijele Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Kine i Indonezije dio je Međunarodne Gong Karavane koja prolazi kroz više država regije i za sobom ostavlja jedinstven doživljaj svima koji su bili dio ovog jedinstvenog performansa.

 

20.08. Predstava “CABAres CABArei” – Zijah A. Sokolović

Popularna životna komedija jednog od najpopularnijih glumaca regije – Zijaha A. Sokolovića koji je glumio i režirao ukupno 122 predstave, snimio 33 filma, 14 tv drama i 24 tv serije, 54 puta bio nagrađivan…

“CABAres CABArei” je cabaretska forma kazališta u kojoj se preispituje kriza srednjih godina, odnosno trenutak kada čovjek podvuče crtu, htio ili ne htio pa preispituje sve što mu se dogodilo, sve što mu se događa i što će mu se dogoditi. Sokolović govori o upoznavanju, o iskustvu, o običnom danu, o uspjehu i neuspjehu, o dogovaranju, o borbi mišljenja, o hrani, o zdravom razumu, o vožnji autom, o budućnosti, o kazalištu kao frižideru zabluda, o mediokritetima, 
o rodbini, o zaostalosti, o pomirenju sa životom, o budalama, 
o seksu i starosti, a sve u jedinstvenoj interpretaciji ovog legendarnog glumca.

 

25.08. Gradina znanja

Gradina znanja je sastavni dio „PAR poduzetničkog kampa“ Visoke poslovne  škole PAR iz Rijeke koji organizira u suradnji s Odjelom za poduzetništvo Grada Rijeke od 23. do 25. kolovoza 2016. Kamp je koncipiran na način da polaznici kroz predavanja, radionice i konzultacije imaju prilike oblikovati svoje ideje u originalne poduzetničke projekte.

 

Posljednji dan održavanja PAR poduzetničkog kampa 25. kolovoza 2016. sudionici će na Trsatskoj gradini gotove projekte predstaviti komisiji i natjecati se za vrijedne nagrade. Cjelodnevni event na gradini će uključivati i izložbeni sajam te besplatne radionice za sve zainteresirane građane.

Glavni cilj kampa je približiti poduzetništvo i start up kulturu javnosti te potaknuti  perspektivne ljude iz cijele države na angažman i pružiti im potporu kroz predavanja, radionice i natjecanje u start up projektima, a u svrhu lansiranja novih poduzeća i zapošljavanja.

 

28.08. “Taste & Music” – Goran Karan

Taste & Music je jedinstvena manifestacija temeljena na pripremi jela s kvarnerskom tematikom u različitim oblicima i to na 7 ambijentalnih prostora Trsatske gradine posluženih od strane više različitih renomiranih ugostitelja.

Putovanje okusima zamišljeno je da se posjetitelje provede kroz prostor Trsatske gradine gdje će na različitim lokacijama biti smješteni punktevi s posluženom hranom.

 

Drugi dio ove manifestacije vezan je uz koncertni nastup renomiranog glazbenika Gorana Karana prepoznatljivog po svom jedinstvenim izričaju. Goran Karan jedan je od najcjenjenijih i najnagrađivanijih hrvatskih pop pjevača koji je do sada izdao pet albuma, a svaki od njih je prodan u dijamantnoj, platinastoj ili zlatnoj tiraži. Prestižna diskografska nagrada Porin pripala mu je tri puta i to za “Najbolji album zabavne glazbe”, za “Najbolju mušku vokalnu izvedbu” i “Najbolju vokalnu suradnju” (duet s Oliverom Dragojevićem).

 

Na Dori s pjesmom “Kad zaspu anđeli” Goran Karan osvaja prvo mjesto i na natjecanju “Eurosong” za pjesmu Eurovizije u Stockhlomu zastupa Hrvatsku gdje osvaja deveto mjesto. Za koncert na Trsatskoj gradini, Goran će prirediti poluakustični koncert u kojemu će predstaviti svoje najveće hitove, ali i neke svjetske evergreene u zanimljivim izvedbama. Naime, u repertoaru se izvode, osim Karanovih hitova, dalmatinskih i stranih odabranih hitova,  i svjetski klasici  na talijanskom, engleskom i španjolskom jeziku. Sve je to jamstvo vrhunskog glazbenog doživljaja, protkanog mediteranskim ugođajem.

 

01.09. Baltazar na Gradini

Projekt Baltazar na Gradini inspiriran je poveznicom grada Rijeke i popularnog animiranog lika profesora Baltazara iz istoimene serije, u kojoj je Rijeka, tvorcima animiranog filma, poslužila kao inspiracija prilikom osmišljavanja Baltazar grada.

Projekt Baltazar na Gradini zamišljen je kao originalna tematska manifestacija smještena u jedinstveni prostor Trsatske gradine s ciljem upoznavanja javnosti sa zanimljivim i korisnim temama. Manifestacija je zamišljena da se na različitim atraktivnim lokacijama u sklopu Trsatske gradine u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci predstavi 6 profesora sa svojim zanimljivim predavanjima, u prostoru spilje posjetitelji će moći pogledati izložbu fotografija te animirane filmove, a publici će se predstaviti i Jadran galenski laboratorij sa svojim edukativnim kornerom, Centar tehničke izvrsnosti Tesla, a s posjetiteljima će se družiti i sam profesor Baltazar.

 

03.09. Zatvaranje Ljeta na Gradini – “Mystic show – magija i iluzija”

Mystic show je inovativan i jedinstven scenski program u izvedbi jednog od najistaknutijih hrvatskih mađioničara i iluzionista – Andreja Škedela. Andrej je jedan od najpriznatijih iluzionista i mađioničara u regiji koji u mađioničarstvo uvodi koncept tematskih iluzija i sofisticiranih manipulacija i čija su posebitost velike i opasne iluzije. Do sada je izveo više od 3 000 nastupa te je inicijator Magic festa – prvog hrvatskog festivala iluzije.

Široj je javnosti postao poznat, kada se je na visini od 30 metara zakačen na goreću špagu uspio osloboditi iz luđačke košulje, a svoj put kroz opasne iluzije nastavio je opasnim bijegom iz vodenog tanka – veoma opasnoj iluziji, koja je ujedno bila i veliko finale Mystic showa održanog 2014. u Centru Zamet. Ova iluzija je prva ikad patentirana velika iluzija na svijetu koja još nikad nije bila izvedena na ovim prostorima i koju je osmislio i prvi izveo jedan od najpoznatijih mađioničara svih vremena – Harry Houdini, a svojevremeno je zbog opasnosti bila i zabranjena za izvođenje.

Andrej put kroz jedinstvene točke nastavlja “Ruskim ruletom” u kojemu je izbjegao naletima jurećeg vozila, a izveo je i kontroverzo predviđanje u kojemu je sedam dana ranije predvidio i zapisao loto brojeve koji su bili izvučeni u 36. kolu lota 7/39 i naravno pogodio!

 

Back To Top