UA-52395193-1 Skip to content
Gradina No Limit 2022

Gradina No Limit, 2022. – Dani vizualne umjetnosti i komunikacija – Ovaj petak, 05.08., otvorenje izložbe

Na Trsatskoj gradini od ponedjeljka pa sve do petka održava se manifestacija Gradina No Limit – Dani vizualne umjetnosti i komunikacija. Posljednjeg dana manifestacije organizirano je otvaranje izložbe te predstavljanje radova.

Gradina No Limit manifestacija je na kojoj, u suradnji s Društvom likovnih umjetnika Rijeka, sudjeluju umjetnici koji kroz više dana izrađuju umjetnička djela s prigodnom tematikom.  Začetnik i pokretač ove zanimljive manifestacije je ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i predsjednik je HDLU Rijeka – Damir Šegota.

Dani vizaulne umjetnosti i komunikacija
Fotografirao: Dražen Suvić

Ove godine u sklopu manifestacije Gradina No Limit okupile su se tri umjetnice: Carry Lee Hent,  Andrea Staničić i Marijana Vargić Petričušić. Unutar starih zidina i vreline ljetnih dana njihova kreativnost urodila je djelima koji u sebi sažimaju energiju i stvarnost. Nastali radovi su autentični i nose znakove njihove osobnosti, ali i odražavaju impresiju mjesta nastanka te specifičnosti trenutka, stoga nas ne čude razlike kao ni sličnosti koji ih ujedinjuju.

Poput razgovora, radovi se nadopunjuju i komuniciraju, suprotstavljaju i slažu tvoreći jedinstven doživljaj. Ujedinjeni s Trsatskom gradinom suglasni su s povijesnim kamenim zidovima, odišu zvukovima i prirodom koja je učinila ovo mjesto posebnim i izrazito pogodnim za njihovo izlaganje.

Marijana Vargić Petričušić

Slikarski radovi Marijane Vargić Petričušić u akrilu kolorističke su kompozicije smjelih i vedrih tonova. Apstraktne i lagane, igraju se našom percepcijom, stvarajući osjećaj neposrednosti i lakoće. Unutar njih utkan je crtež te između raznobojnih ploha proviruju oči, oči promatrača koji gledaju u nas dozivajući nas svojim pogledom i vraćajući emocije upijene u strukturu platna. Umjetnica kao da lovi energiju mjesta, gdje stvara i bilježi neprimjetno strujanje zraka, mirise vegetacije i promjenjivo svjetlo dana. Lakoća skice skriva u sebi njezin vješt i zanimljiv rukopis te pruža naznaku urbanog krajolika. Dominantne bjeline okružuju prizor isprepleten meditativnošću i lakoćom. Nastavljajući svoj prijašnji ciklus na novijim radovima, ona umiruje dinamiku i dopušta toplini ljeta da se raspline i stvori atmosferu jednostavnosti. Naznačene figure i note realnosti ostavlja nedovršene, prepuštajući promatraču da uroni u njeno stvaralaštvo prepuštajući se mašti i kreativnosti.

Marijana Vargić Petričušić
Fotografirao: Dražen Suvić

Cherry Lee Hent

Cherry Lee Hent izrađuje umjetničke slike i svoje slikarske zapise povezuje stvarajući konceptualni niz utisaka. Poput priče ispisane laganim akvarelnim preljevima osjećamo njezin karakter i neumorni ritam stvaranja. To su intimni krajolici, suptilni i fluidni, puni vodenih tragova i promjenjivog pigmenta, oni nastaju na tragu slikarstva orijenta. Prikazani prizori posjeduju mirnoću i poetičnost koja izvire iz njihovih treperavih odsjaja ponovljenih na površini vode. Gradacija boje polazi od bjeline papira i raste kroz tonove zelenih i plavih. U pozadini se nazire nježno ružičasta boja ranog jutra ili svijetlo žuta naznaka koja priziva spektar. Razliveni tragovi akvarela unose u sliku liričnost, a svaki nanos razvija se zatvarajući ili otvarajući podlogu i igra se bez ponavljanja i ispravaka. Ekspresivan trag likovnosti otkriva senzibilitet umjetnice, poetičan i nemiran. Sasvim neopterećeni stvarnošću, motivi rastu slobodni dozivajući širinu prostora. S primjetnim crtežom nastaju čudni i svojstveni oblici. Čest je simbol ptice koja, pojačavajući osjećaj slobode, priziva veličinu beskraja.

Cherry Lee Hent
Fotografija umjetnice

Andrea Staničić

Cijanotipije Andreje Staničić podloga su njenim razmišljanjima, osmišljene da poput dnevnika oblikuju misli i prenose intimne fotografske bilješke na papir. Nestalna igra svjetlosti ostavlja svoje tragove. Modrine i bijele sjene osnova su daljnjeg rada jer umjetnica na njih intervenira bojom, slikajući stvara sklad i ravnotežu kolorističkog suglasja. Snažnim i živim tonovima često upotpunjuje i kontrastira prizore unoseći odmjerenost i mirnoću.  Površine se sjaje i nadopunjuju, rastu i mijenjaju. Stvarnost polagano nestaje i razlaže se, a slike postaju apstrahirane i  oslobođene svog značenja. Zanimljive i promišljene kompozicije često evociraju na kolaže,  na precizno složene listove različitog papira.  To su teme iz susjedstva, ali i izmaštani svjetovi puni zračnosti i snova, oni sažimaju viđeno te pokazuju ljepotu, spontano i neopterećeno, a opet zrelo i metaforično. Energija strujanja osjeća se, a prizori smiruju navodeći nas da u čistini i miru prepoznamo raskoš i novu dimenziju postojanja.

Andrea Staničić
Fotografija umjetnice

Predstavljanje radova i otvorenje izložbe

Predstavljanje radova umjetnica održati će se ovoga petka s početkom u 20:00 sati na Trsatskoj gradini u Miru junaka. Ulaz za posjetioce je slobodan. Izložba će se moći pogledati kroz cijeli kolovoz. Navratite i podržite umjetnice.

Gradina No Limit 2022
Fotografirao: Dražen Suvić
Back To Top