UA-52395193-1 Skip to content
Jazz Time Rijeka Trsatska gradina

31. Jazz Time Rijeka na Trsatskoj gradini

Danas je na press konferenciji održanoj na Trsatskoj gradini otkiven kompletan program Međunarodnog jazz festivala Jazz Rime Rijeka.

Press Jazz Time Rijeka
Fotografirao: Dražen Suvić

Međunarodni jazz festival Jazz Time Rijeka, za svoje nam je 31. izdanje, osigurao pravu glazbenu poslasticu. Na Trsatsku gradinu, sa svojim kvartetom, dolazi legendarni kamerunski glazbenik Richard Bona!  Obožavatelji ga zovu “Afričkim Stingom”, kritičari ga nazivaju profesionalcem, ali zapravo je njegovo jedinstveno i elektrizirajuće povezivanje s publikom ono što ga definira onakvim kakav on zapravo jest – pravi glazbenik. Glas Richarda Bone kojim se služi bez napora, iznimno umijeće na bas gitari, jedinstven pristup pisanju pjesama/aranžiranja, te sposobnost jednostavnog učenja bilo kojeg instrumenta samo tako da gleda kako ga drugi sviraju, pozicioniralo ga je kao jednog od rijetkih afričkih umjetnika koji je stekao svjetsku reputaciju. Podrijetlom iz Kameruna, Bona je ostao vjeran svojim korijenima, a afrički ritmovi odražavaju se u svakom od njegovih sedam albuma. Tražeći inspiraciju u svom podrijetlu, teme Boninih albuma bave se međunarodnim temama koji odražavaju njegovu želju da koristi glazbu kako bi zauzeo stav o pitanjima koja utječu na potlačene. Bona će na 31. JazzTimeRijeka nastupiti u sastavu: Richard Bona: bas & glasCiro Manna: gitaraMichael Lecoq: klavijatureNicolas Viccaro: bubnjevi Ulaznice za koncert Richarda Bone potražite u Vintage baru na Trsatskoj gradini, online na: mojekarte.hr te na sam dan eventa na ulazu u Gradinu. Koncert tapočinje u 21:00 sat, a Gradina svoja vrata otvara od 19:00 sati.

Richar Bona
Izvor: Jazz Time Rijeka

*** U četvrtak 26.svibnja nastupit će vrsni gitaristički Pešut – Lesić – Kovačić trio, koji je upravo na Trsatskoj gradini prije dvije godine premijerno predstavio svoj projekt 9OF3.

Jazz Time Rijeka na Trsatkoj gradini
Izvor: Jazz Time Rijeka

Petak 27.svibnja rezerviran je za Ivan Kapec 5tet. Zagrebački jazz gitarist i skladatelj, Ivan Kapec, uz svoje stalne suradnike okupljene oko albuma “Crta”, predstavit će se programom skladbi napisanih upravo za ovaj album, koji je izvrsno prihvaćen i od publike i od kritike. Ulaz za koncerte 9OF3 i Ivan Kapec 5tet je slobodan. Kao i svake godine organizatori festivala pripremaju i dnevne programe, koji će na Trsatskoj gradini od 10 do 12h predstaviti riječku jazz scenu.

U četvrtak 26.svibnja od 10 sati održat će se svečano otvorenje festivala uz nastup Spart Jazz DuaSpartaca Črnjarića i Majde Marenčić, koji izvodi Črnjarićeve originalne kompozicije kao i jazz standarde.   Jutarnji je program u petak 27.svibnja rezerviran za JazzPulĆiković, projekt nastao 2021. godine, kojeg čine redom afirmirani jazz glazbenici svih generacija s područja Istre i Primorja – Spartaco Črnjarić (el. gitara), Aldo Foško (klavir, el. klavir), Damjan Grbac (kontrabas) te dva bubnjara, Tonči Grabušić i Andy Cech. Sastav njeguje moderni autorski jazz izričaj kojeg potpisuju Črnjarić i Foško, kompozicije čuvenog Pata Methenyja te probrane jazz standarde.Program zadnjeg dana festivala, u subotu 28.svibnja, započet će nastupom Zvonimir Radišić Tria u sastavu Henry Radanović – kontrabas, Tonči Grabušić – bubnjevi i Zvonimir Radišić – gitara. Njihov koncert možemo nazvati “susretom generacija” riječke jazz scene. Trio njeguje tradicionalni jazz izričaj, a na repertoaru će se naći autorske kompozicije, standardi nekih od najvažnijih skladatelja jazz povijesti te poneka kompozicija autora koji su trenutno aktivni na svjetskoj jazz sceni.

Tijekom sva tri dana festivala biti će otvorena i izložba jazz fotografija Davora Hrvoja pod nazivom “Tankoćutnost duha”.

Jazz na Trsatskoj gradini
Fotografirao: Dražen Suvić

Raspored nastupa: Četvrtak, 26.5.2022.10:00 – Spart Jazz Duo
21:00 – 9of3
Petak, 27.5.2022.10:00 – JazzPulĆiković21:00 – Ivan Kapec 5tetSubota, 28.5.2022.10:00 – Zvonimir Radišić Trio21:00 – Richard Bona Quarte

Sve možete pratiti na našoj Facebook i Instagram stranici te na stranicama Jazz Time Rijeka.

Gradina vas očekuje! 

Back To Top