UA-52395193-1 Skip to content

Najveća božićna kuglica i upregnuti zmaj posebnost ovogodišnjeg Adventa na Gradini

Najveća božićna kuglica ove zime zasjat će iznad Rijeke, točnije svjetlit će za vrijeme prvog izdanja Adventa na Gradini. Izrađena je od konstrukcije zlatne boje, visine preko pet metara, s čak 10 000 izvora svjetlosti. Svi posjetitelji ovogodišnjeg Adventa na Gradini će upravo prolazeći kroz ovu jedinstvenu božićnu kuglicu, ući u božićnu priču Trsatske gradine.

Ova nesvakidašnja svjetlosna instalacija bit će smještena na ulazu u samu Gradinu, a nakon prolaska kroz najveću božićnu kuglicu posjetitelji će moći uživati u gastro ponudi, posjetiti neki od ukupno trinaest atraktivnih programa ili uživati u pogledu na jedinstvene jaslice u Miru junaka.

Osim božićne kuglice, unutar zidina kaštela bit će postavljena još jedna svjetleća skulptura. S obzirom da je trenutni europski trend božićnih dekoracija kočija s konjem, kako bi naglasak bio upravo na prekrasnom lokalitetu Gradine, za ovu priliku umjesto konja upregnut će se trsatski zmaj. Razlog više je što ove godine obilježavamo 240 godina od rođenja austrijskog feldmaršala, grofa Lavala Nudgenta koji je dao izraditi zmajeve, dok se sljedeće godine broji 140 godina od smrti kipara Antona Dominika Fernkorna koji je, osim spomenika Josipu banu Jelačiću u Zagrebu te brojnih drugih, izradio i trsatske zmajeve.

Kako pripovijeda i legenda o zmaju- on je zaštitinik Grada Rijeke koji je jednoga dana spasio djevojčicu napadnutu od strane njegove zloglasne protivnice- hobotnice iz Mrtvog kanala, nakon čega je otac djevojčice postavio kip zmaja da vječno čuva grad. Kako bi se oživjelo sjećanje na tu zanimljivu legendu i kako bi trsatska kočija bila uistinu jedinstvena, upregnut je zmaj kao prepoznatljiv simbol Trsatske gradine.

Preko jedanaest kilometara božićnih lampica te svjetleće skulpture, ali i bogat programski sadržaj stvoriti će pravu adventsku čaroliju zbog čega će zasigurno Trsatska gradina ove zime biti jedna od najpoželjnijih blagdanskih destinacij. Otvaranje Adventa na Gradini održat će se u subotu, 09. prosinca s početkom u 17:00 sati

Back To Top